GI-metoden

GI är en förkortning av orden glykemiskt index, och är ett sätt att mäta hur olika mattyper påverkar blodsockret. Poängen med dieten är att hålla sitt blodsocker på en hyfsat jämn nivå med långsamma ökningar. För att åstadkomma detta så ser man till att äta mat med lågt GI – värde, så kallade långsamma kolhydrater. Viktigt är också att äta med jämna mellanrum. Vanligtvis rekommenderar GI – anhängare att man ska äta var tredje till fjärde timme. Extra snabb viktnedgång får man naturligtvis om man också lägger till motion till sitt nya levnadssätt. Även sömnen är en viktig del, bra sömn ger mindre stress, mindre stress ger en mer hälsosam kropp.

Råvaror som snabbt bryts ner till glukos i kroppen och därmed bör undvikas om man äter enligt GI – metoden är exempelvis vitt mjöl, vitt ris, vit pasta och vitt socker. Det viktigaste är råvarans textur, vanlig pasta är mer tjockväggig än snabbmakaroner och tar därmed längre tid att smälta i magen. Detta gör att man inte helt kan utgå från vilka råvaror ett livsmedel innehåller. Beroende på hur livsmedlet i sin tur är uppbyggt så kan samma råvara få olika GI – värde i praktiken.

Man lägger stor vikt på att bantaren ska äta sig mätt för att kunna lyckas gå ner i vikt. Den som är hungrig har lättare att falla i fällan och äta fel. Fullkornsprodukter mättar mer än livsmedel med vitt mjöl. Man behöver också äta protein till varje måltid eftersom det mättar, och dessutom ökar fettförbränningen. Även fett är en viktig del i den här dieten, men det ska vara rätt fett, exempelvis från avokado och fisk.

För att följa GI – metoden fullt ut så är det viktigt att lära sig om olika råvaror och dess GI – värden, men för att komma igång så kan listan här nedan vara en bra hjälp.

Lågt GI < 70 (kan ätas i princip hur mycket som helst av):

Fågel, fisk, skaldjur, kött
Ägg
Olivolja, valnötsolja, rapsolja, linfröolja, solrosolja
Majonnäs, Aioli
Oliver, avokado, nötter, frön
Lagrade ostar (30 %), Philadelphiaost, Halloumi, Mozzarellaost, dessertostar, Fetaost
Grädde, crème fraiche
Alla salladssorter, paprika, gurka, selleri, fänkål, rädisa, groddar, sparris, blomkål, broccoli, sockerärtor, squash, aubergine, haricots verts, spenat

Medel GI 70 – 90 (kan ätas då och då):
Frukt, torkad frukt
Mörk choklad (70 % kakaohalt)
Linser, quinoa, dinkel, bönor, bulgur, råris
Morötter (helst råa)
Fullkornspasta, helkornsbröd, fiberhavregryn

Högt GI > 90 (bör undvikas):
Potatis, vitt ris, pasta, couscous
Bröd, hamburgare, pizza, vetemjöl
Kakor, bullar, chips
Saft, läsk, godis,
Fruktyoghurt, frukostflingor

Den gamla traditionella tallriksmodellen är ett bra redskap för att veta hur mycket man ska äta av varje livsmedelsgrupp vid lunch och middag. För att gå ner i vikt bör halva tallriken vara fylld av frukt och grönsaker, en fjärdedel av kolhydrater och en fjärdedel av protein.