Atkins

Atkins – dieten presenterades på 1960 – talet av en läkare vid namn Robert Atkins. Dieten var tänkt som en livstil snarare än bara en bantningsdiet. Han ansåg att den mat vi i västvärlden äter innehåller alldeles för mycket raffinerade kolhydrater. Dessutom ifrågasatte han den allmänna rädslan för mättat fett. Han menade att det framförallt är transfetter som ska undvikas.

I praktiken innebär det att den som äter enligt Atkins – dieten främst livnär sig på mat med en låg kolhydratmängd. Mellan 50 och 75 % av den energin man äter ska komma från protein och fett, och resten från kolhydrater. Det viktiga är att undvika blodsockerhöjande kolhydrater. Detta beror på att höjt blodsocker också innebär ökad mängd insulin, vilket är ett hormon som lagrar fett. Ofta pratar man om nettokolhydrater när man pratar om rekommenderad mängd kolhydrater i maten. Med detta menas de kolhydrater som blir kvar när man drar bort till exempel fibrer.

För att lyckas med sin viktminskning bör man enligt den här dieten också motionera dagligen och äta näringstillskott.

Poängen med att minska mängden kolhydrater i sin kost är att man vill ställa om kroppens energiförbränning från att främst använda glukos till att börja använda kroppsfetter. Lipolys som processen heter går in när kroppen inte längre har kolhydrater att använda. Processen leder till att kroppen hamnar i en tillstånd som kallas ketos.

Ketos innebär att levern själv skapar det glukos kroppen behöver genom att använda sockermolekyler som finns i det egna kroppsfettet.

Atkins – dieten delas in i fyra faser. Dessa är induktion, pågående viktminskning, övergångsfas och livslångt upprätthållande.

Induktion

Denna första fas pågår vanligtvis i ungefär tio dagar och syftar till att åstadkomma viktminskning. Därför minskar man mängden kolhydrater så att kroppen börjar ta energi från det egna fettet. Under denna fas är det av yttersta vikt att man inte slarvar, äter man mer kolhydrater än tänkt så får man inte den effekt som önskas. Den här fasen kan vara ganska ansträngande och man kan känna sig hungrig och trött de första dagarna.

Under induktionsfasen så består måltiderna av till exempel fågel, fisk, skaldjur, ägg, ost, majonnäs och kött. Dessa kompletteras med ungefär 20 g nettokolhydrater, vilka främst bör komma från bladgrönsaker. Det är viktigt att sluta äta innan man är proppmätt, och bara äta tills man känner sig nöjd. För att hantera sug efter mat så är det bra att äta saker som smakar mycket såsom till exempel mögelost. Under den här fasen ska man dricka mycket vatten. Alkohol och kaffe ska inte drickas alls.

Daglig motion och multivitamintabletter rekommenderas.

Efter ungefär tio dagar eller när man märker att viktminskningen börjar stanna upp så är det dags att gå över till nästa fas. Om det behövs, så kan den första fasen pågå i upp till sex månader.

Pågående viktminskning

Den andra fasen innebär lite långsammare viktnedgång, den som tycker att den första fasen är för jobbig kan gå direkt på den här.

Nu är det dags att börja öka mängden nettokolhydrater som man äter. För varje vecka som går så lägger man till ett par gram, så att första veckan så äter man 22 – 25 gram nettokolhydrater per dag, andra veckan 24 – 30 gram och så vidare. Denna ökning fortsätter så länge man fortsätter att gå ner i vikt. Under den andra fasen lägger man till grönsaker utan stärkelse, nötter, bär och annan mat som är kolhydratsnåla.

Övergångsfas

Denna fas påbörjas när man är 2 – 3 kg från den egna målvikten. Meningen är att man ska hitta en nivå för hur mycket kolhydrater man kan äta utan att börja gå upp i vikt. Det är inte längre viktigt att kroppen är i ketos. Varje vecka så ökas mängden nettokolhydrater med 5 till 10 gram så länge man fortsätter att gå ner i vikt. Nu kan man lägga till små mängder av frukt, fullkornsprodukter och grönsaker som innehåller stärkelse såsom majs, morötter eller squash. När målvikten är nådd och man har stannat på den under en månad så är det dags att gå över på den fjärde och sista fasen. Vid det här laget så bör man ha lärt sig hur mycket kolhydrater man kan äta och ändå hålla vikten.

Livslångt upprätthållande

När man nått sin målvikt så gäller det att hålla sitt nya sätt att äta. Om man vill äta enligt Atkins – dieten av andra skäl än viktminskning så kan man gå rakt på den här fasen. Det är viktigt att hålla koll på hur mycket kolhydrater man äter, och att inte äta mer än man gör av med. Det bästa sättet att göra det är att hålla mängden socker och andra onödiga kolhydrater på en låg nivå. Skulle man börja gå upp i vikt igen så kan man börja om på fas ett igen.

Det kan vara svårt att lägga om sin kost och äta enligt en ny diet. För att vara säker på att inte råka hamna i en situation där man är hungrig och inte vet man ska äta så gäller det att planera. Särskilt under de första veckorna då det är extra viktigt att man undviker kolhydrater. Om man ser till att ha lämplig mat tillgänglig så är det lättare att äta rätt. Det finns ingen anledning att undvika fett när man äter enligt Atkins. Vispgrädde och smör är tillåtet och till och med rekommenderat!

Det finns en mängd olika studier på hur Atkins – dieten påverkar kroppen och om det är en effektiv bantningsmetod. Många av dem visar på mycket goda viktminskningsresultat. Detta anses bero på att hungerskänslorna dämpas av ett högre proteinintag och att vattenmängden i kroppen minskas då man minskar sin glukosreserv.